Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Προστατεύουμε και Διεκδικούμε τα ΛΟΑΤ Δικαιώματα

Love is not Propaganda

Στις 7 Φλεβάρη ξεκινούν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στη Ρωσία, η βουλή της οποίας το καλοκαίρι ψήφισε ένα νόμο που απαγορεύει κάθε δημόσια έκφραση και «προπαγάνδιση» της ομοφυλοφιλίας. Με βάση αυτό το νόμο, ΛΟΑΤ (Λεσβιακά Ομοφυλοφιλικά Αμφισεξουαλικά και Τρανς) άτομα μπορούν να συλληφθούν αν φιλιούνται στο δρόμο, κρατάνε χέρια, φοράνε ρούχα με το ουράνιο τόξο (!) ή με οποιοδήποτε τρόπο δείχνουν τον προσανατολισμό τους. Μεταξύ άλλων, ο νόμος περιλαμβάνει μια διάταξη που επιτρέπει στην κυβέρνηση να συλλαμβάνει και να κρατά μέχρι και 14 μέρες οποιονδήποτε ξένο επισκέπτη εκδηλώνει gay συμπεριφορά και έπειτα απελαύνεται από τη χώρα.


Οι ομάδες που έχουν στόχο την ενημέρωση και την υποστήριξη ΛΟΑΤ δικαιωμάτων, σελίδες στο διαδίκτυο που τους παρέχουν ενημέρωση για το AIDS και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα θεωρούνται πλέον παράνομες.

Ταυτόχρονα, το ομοφοβικό αυτό παραλήρημα του Πούτιν έχει οπλίσει το χέρι δεκάδων φασιστών, που ασκούν καθημερινά βία σε μέλη της ρώσικης ΛΟΑΤ κοινότητας και σε όσους τους υποστηρίζουν, ανενόχλητοι, πολλές φορές ανεβάζοντας εξευτελιστικά βίντεο με τα βασανιστήριά τους στο διαδίκτυο. Οι βίαιες και δολοφονικές αυτές συμπεριφορές, όχι απλά δεν τιμωρούνται, αλλά συχνά υποκινούνται από τη ρώσικη κυβέρνηση. Παρ'όλα αυτά, οι "παράνομοι" Ρώσοι ακτιβιστές δε σταματούν να αγωνίζονται, με κίνδυνο της ζωής τους, διεκδικώντας τα αυτονόητα.

Το κυνήγι αυτό κατά των ομοφυλόφιλων δεν παρουσιάστηκε από το πουθενά. Η Ρωσία είναι μια χώρα με ακραίες κοινωνικές ανισότητες- μεγάλα ποσοστά φτώχειας αλλά και τεράστια πλούτη συγκεντρωμένα σε λίγα χέρια- που εντάθηκαν από την παγκόσμια κρίση. Το ξέσπασμα από την αδικία και την εξαθλίωση του ρώσικου λαού αντιμετωπίζεται από τις ρωσικές κυβερνήσεις εδώ και χρόνια με αυταρχισμό, κρατική καταστολή και καλλιέργεια ακροδεξιών απόψεων. Με πρακτικές "διαίρει και βασίλευε", πλασάρονται ως εχθροί και υπαίτιοι μειονοτικές ομάδες πάνω στις οποίες εκτονώνεται και καταστέλλεται η οργή του κόσμου. Αρχικά δαιμονοποίησαν τους μετανάστες, με εθνικιστικές καμπάνιες και επιθέσεις φασιστικών ομάδων στους δρόμους και έπειτα ακολούθησε η στόχευση των ΛΟΑΤ.

Η στοχοποίηση κοινωνικών ομάδων δεν είναι τυχαία, ούτε καινούρια, αλλά είναι πολύ επικίνδυνη. Στην Ελλάδα, οι μετανάστες παρουσιάζονται να ευθύνονται για τη φτώχεια, την ανεργία και την εγκληματικότητα και γίνονται θύματα φασιστικών επιθέσεων καθημερινά, με πρόσφατο θλιβερό δείγμα τις δολοφονίες στο Φαρμακονήσι. Σταδιακά εντείνεται η στοχοποίηση και της ΛΟΑΤ κοινότητας. Καθηγήτρια μπαίνει σε διαθεσιμότητα επειδή υπερασπίστηκε τρανς μαθήτρια και αυξάνονται οι βίαιες επιθέσεις σε τρανς άτομα. Εκκλησία, χρυσή αυγή και κυβέρνηση, εκφέρουν καθημερινά μισογυνιστικό και ομοφοβικό λόγο. Η Κυβέρνηση αρνείται την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, παρά τα πρόστιμα που θα επιβληθούν, και βάζει συνεχώς εμπόδια στην ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου επειδή περιέχει διατάξεις που αφορούν τη διάκριση με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. Το σκηνικό συμπληρώνει η χρυσή αυγή, με ομοφοβικές επιθέσεις στο Γκάζι, στην Πάτρα και αλλού, απειλώντας ότι “είστε οι επόμενοι”.

Για τα προβλήματά μας δεν ευθύνονται οι gay, ούτε οι λεσβίες, ούτε οι τρανς, ούτε οι μετανάστες. Σ'ένα κόσμο που κυριαρχεί η βία της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης κανείς δεν είναι ασφαλής.

Δε θα αφήσουμε τους ρώσους gay, λεσβίες και τρανς να γίνουν ο αποδιοπομπαίος τράγος της πολιτικής του Πούτιν. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους ΛΟΑΤ της Ρωσίας, αγωνιζόμαστε απέναντι σε κάθε μορφή εκφασισμού κάθε κοινωνίας και καλούμε σε διαμαρτυρία στο ρώσικο προξενείο στο Ρέθυμνο στις 7 Φλεβάρη, 6μμ.

Πρωτοβουλία για την δημιουργία αντισεξιστικής / αντιομοφοβικής ομάδας
Ηράκλειο 2014

e-mail επικοινωνίας: lgbtqheraklion@yahoo.com
facebook group: Conqueer- Lgbt Heraklion
https://www.facebook.com/events/704795246221053/