Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων προασπίζει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ

(Κοινή δήλωση του Κέντρου AIRE (Advice on Individual Rights in Europe – Συμβουλές για τα Ατομικά Δικαιώματα στην Ευρώπη) και της Διεθνούς Αμνηστίας)

Στις 21 Ιανουαρίου, το Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων [1] (ΕΔΔΑ) αποφάνθηκε, κατά πλειοψηφία, για την υπόθεση M.S.S. κατά Βελγίου και Ελλάδας (Αρ. Αίτησης 30696/09), ότι το Βέλγιο και η Ελλάδα είχαν παραβιάσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών (ΕΣΔΑ).

Το Κέντρο AIRE και η Διεθνής Αμνηστία θεωρούν ότι η σημερινή απόφαση-ορόσημο θα έχει διαρκές αντίκτυπο, ενισχύοντας την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Ανησυχία από τη Διεθνή Αμνηστία για τη δίκη των εκπροσώπων του ΕΠΣΕ και των μελών του ΚΙΣ

Το εξώφυλλο του βιβλίου του Κ. Πλεύρη
Στις 24 Ιανουαρίου 2011, ο εκπρόσωπος και η ειδικός επί του αντισημιτισμού της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) και τέσσερα μέλη του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου των Εβραϊκών Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΙΣ) θα δικαστούν ενώπιον του 6ου Πλημμελειοδικείου Αθηνών με τις κατηγορίες ψευδών καταγγελιών και συκοφαντικής δυσφήμησης κατά του συγγραφέα του Βιβλίου «Οι Εβραίοι – Όλη η αλήθεια», Κωνσταντίνου Πλεύρη, κατόπιν καταγγελίας που υπέβαλε ο τελευταίος, στις 4 Ιανουαρίου 2007. Ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ, κατηγορείται επίσης για ψευδορκία.

Καθένα από τα αδικήματα για τα οποία έχουν κατηγορηθεί τα εν λόγω άτομα επισύρει μέγιστη ποινή πέντε ετών φυλάκισης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το περιεχόμενο των μαρτυριών ή/και των καταθέσεων που έγιναν από τους εκπροσώπους του ΕΠΣΕ και τους αξιωματούχους του ΚΙΣ στην υπόθεση κατά του Κωνσταντίνου Πλεύρη το 2006 ήταν ψευδές και δυσφημιστικό.

Ανάξιοι επίγονοι

Η εικόνα από το ιστολόγιο «Τίποτα το σημαντικό»: http://rigasili.blogspot.com
Άσυλο (το): τόπος απαραβίαστος λόγω του ιερού του χαρακτήρα, καταφύγιο των καταδιωκομένων. [Λεξικό Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη]

Ικέτης (ο): στην αρχαία Ελλάδα, αυτός που ζητούσε προστασία ή εξαγνισμό, καταφεύγοντας σε ιερό τόπο. [στο ίδιο Λεξικό]

Ωραία. Τώρα που δώσαμε τους ορισμούς, ας προχωρήσουμε στην είδηση: από προχθές, 300 μετανάστες κάνουν απεργία πείνας σε αίθουσα της Νομικής Αθηνών, ζητώντας να γίνουν νόμιμοι.

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Τα έχουμε χάσει όλα. Δε θα χάσουμε την ανθρωπιά μας

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Επειδή εμείς τα χάσαμε όλα. Από τους ίδιους εχθρούς ….

Επειδή το Πανεπιστήμιο είναι ζωντανόκύτταρο της κοινωνίας και όχι εκδιδόμενο αντικείμενο προς αγοροπωλησία από αντικοινωνικά/ολοκληρωτικά καθεστώτα σαν το σημερινό.

Επειδή η αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες είναι πολιτικός πολιτισμός, ενώ οι διώξεις τους είναι πολιτικός φασισμός.

Επειδή η ανάγκη για αλληλεγγύη στις σημερινές ολοκληρωτικές συνθήκες είναι ζητούμενο επιβίωσης για  Όλους Μας…

300 Στήνουν Θερμοπύλες

Τα χέρια σηκώνονται και σχηματίζουν με δύο δάκτυλα το σήμα της νίκης. Χαμόγελα και πάθος, αποφασιστικότητα στο βλέμμα. Μα και κάποιοι σκύβουν σκεπτικοί. Ήδη νοιώθουν το βάρος της απόφασής τους. Σκέφτονται τους δικούς τους που ίσως να μη ξαναδούν. Τα όνειρά τους που θα μείνουν ανεκπλήρωτα. Απλά, ανθρώπινα όνειρα. Γιατί, μονάχα ένας άνθρωπος τίμιος κι αξιοπρεπής, που μπορεί να κάνει απλά όνειρα μιας βιώσιμης ζωής, μπορεί να επιλέξει το θάνατο για να υπερασπίσει αυτό το δικαίωμά του. Όχι ένας ληστής. Ένας κλέφτης θα κλέψει και ένας ζητιάνος θα ζητιανέψει.237 άνθρωποι ξεκίνησαν από τα Χανιά, μικροί άνθρωποι, 300 Δαβίδ στο σύνολό τους όλοι κι όλοι. Νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία. Δίχως Λεωνίδα, φυλούν Θερμοπύλες. Η απόφασή τους είναι: ελευθερία ή θάνατος. Κι είναι μετανάστες. «Ξένοι» δηλαδή.

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Αναχώρησαν από τα Χανιά οι απεργοί πείνας μετανάστες

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν από τις 6 το απόγευμα και μετά στο λιμάνι των Χανίων. Περισσότεροι από 200 μετανάστες, επιβιβάστηκαν στο πλοίο Λατώ, και αναμένονται τα ξημερώματα της Κυριακής στον Πειραιά, ενώ την Τρίτη θα ξεκινήσουν απεργία πείνας με αίτημα τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών.

Τους αυριανούς απεργούς πείνα ξεπροβόδισαν εκατοντάδες Χανιώτες. Ανάμεσα τους και μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, που κατέβηκαν από την Αθήνα, για να συνοδεύσουν τους μετανάστες στο χώρο της απεργίας πείνας. Ένα τεράστιο πανό, μεγαλύτερο από 10 μέτρα, κάλυψε την πρόσοψη του πλοίου.. «ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΩΝ 300 ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΑΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΗΤΑΜΕ».

Σκαρφαλωμένοι σαν τα σταφύλια στα καταστρώματα του πλοίου, οι μετανάστες αντάλλαξαν συνθήματα με τους Έλληνες αλληλέγγυους.

Από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης
http://hungerstrike300.blogspot.com

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Το Ετήσιο Κουρδικό Φεστιβάλ Bedirxan στο Ηράκλειο

Το Ετήσιο Κουρδικό Φεστιβάλ Bedirxan

Πέρυσι στην Washington Φέτος στο Ηράκλειο

Ετήσιο Φεστιβάλ του Εκδοτικού Οίκου “BEDIRXAN” (www.bedrxan.com)

Η “Φωνή Ελευθερίας του Κουρδιστάν” στο Ηράκλειο Κρήτης, πατρίδα του Νίκου Καζαντζάκη.

Πανελλαδική απεργία πείνας μεταναστών

Δεν έχουμε άλλο τρόπο για να ακουστεί η φωνή μας, για να μάθετε το δίκιο μας. Τριακόσιοι (300) από εμάς ξεκινάμε Πανελλαδική Απεργία Πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις 25 του Γενάρη.

Είμαστε μετανάστες και μετανάστριες από όλη την Ελλάδα. Ήρθαμε εδώ διωγμένοι από τη φτώχια, την ανεργία, τους πολέμους, τις δικτατορίες. Οι πολυεθνικές της Δύσης και οι πολιτικοί υπηρέτες τους στις πατρίδες μας, δεν μας άφησαν άλλη επιλογή από το να ρισκάρουμε τις ζωές μας 10 φορές για να έρθουμε μέχρι την πόρτα της Ευρώπης. Η Δύση που καταληστεύει τον τόπο μας, με το απείρως καλύτερο βιοτικό επίπεδο από εκεί, είναι για μας η μοναδική ελπίδα να ζήσουμε σαν άνθρωποι. Ήρθαμε (με κανονική ή όχι είσοδο) στην Ελλάδα και δουλεύουμε για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Βρισκόμαστε στην αναξιοπρέπεια και στο σκοτάδι της παρανομίας για να ωφελούνται οι εργοδότες και οι υπηρεσίες του κράτους από την άγρια εκμετάλλευση της εργασίας μας. Ζούμε από τον ιδρώτα μας και με το όνειρο κάποια στιγμή να αποκτήσουμε ίσα δικαιώματα με τους Έλληνες συναδέλφους.

300 μετανάστες ξεκινούν απεργία πείνας!

Στις 25 Ιανουαρίου, 300 μετανάστες, εργάτες ξεκινούν απεργία πείνας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Κύριο αίτημα τους είναι η νομιμοποίηση. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο υπογραφών και σε άλλη ανάρτηση το κείμενο της συνέλευσης των μεταναστών. Όσοι και όσες επιθυμούν να το υπογράψουν, ας στείλουν το όνομα με την ιδιότητα τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ypografes.allilegyi.stin.apergia@gmail.com

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Συλλαλητήριο το Σάββατο στο Ηράκλειο κατά του φράκτη στον Έβρο

Σε συλλαλητήριο στο Ηράκλειο το Σάββατο 15 Ιανουαρίου και ώρα 12 στα Λιοντάρια καλεί η κίνηση «ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή:

«ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΡΑΧΤΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΓΕΝΑΡΗ, 12πμ ΣΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ

Αναλγησία

Δυστυχώς στο νησί της Λέρου εφαρμόστηκε βίαια και με αναλγησία το πρόγραμμα επαναπροώθησης μεταναστών στην Τουρκία, με πρώτα θύματα μιας απάνθρωπης αντιμετώπισης, τους δηλωθέντες Παλαιστίνιους μετανάστες της Λέρου. Στις 10/1/2011, στις 19.30, δίχως προειδοποίηση, προετοιμασία και επιλογή επιβιβάστηκαν, με προορισμό την Τουρκία, σε ναυλωμένο για το σκοπό αυτό καράβι 40 μετανάστες, μεταξύ των οποίων υπήρχαν 20 βρέφη και παιδιά.

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το άσυλο

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που αφορά στο νέο καθεστώς χορήγησης ασύλου. Κατά την ομιλία του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα του φράχτη στον Έβρο, αλλά και στα σύγχρονα μέσα φύλαξης των συνόρων.

«Μία αποτελεσματική πολιτική ασύλου, πέρα από το σχεδιαζόμενο φράχτη ή τα μέσα σύγχρονης τεχνολογίας που διαθέτουν και εφαρμόζουν όλες οι χώρες για τη διαφύλαξη των συνόρων τους, είναι ό,τι το πιο αποτρεπτικό για τη σωρεία εισόδων παράνομων μεταναστών στη χώρα μας» τόνισε ο υπουργός υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ζήτημα εθνικής σημασίας που σχετίζεται πάνω από όλα με το παρόν και το μέλλον της συνοχής της ελληνικής κοινωνίας. Επιπλέον εξέφρασε τη σαφή πολιτική του διαφωνία «με τα πολυπολιτισμικά μοντέλα σε βάρος της εθνικής ταυτότητας και κυριαρχίας, που ήδη καταρρέουν και σε χώρες που τα υπερασπίζονταν».