Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Ένα καράβι για τη Γάζα: Το Dignite-Al Karama πλέει για τη Γάζα ενώ το Juliano είναι εγκλωβισμένο στο Ηράκλειο

Φωτογραφία από το σκάφος Dignite-Al Karama
που πλέει για τη Γάζα με 16 επιβαίνοντες
Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα το πρωί οι επιβαίνοντες στο σκάφος "Juliano" που συμμετέχει στο "Στόλο της Ελευθερίας ΙΙ" και βρίσκεται εγκλωβισμένο στο λιμάνι του Ηρακλείου με την οποία καταγγέλλουν τα γραφειοκρατικά προσκόμματα και τις μεθοδεύσεις υπονόμευσης της αποστολής για λογαριασμό των Ισραηλινών.

 Το σκάφος “Juliano”, κοινό απόκτημα της σουηδικής, της νορβηγικής και της ελληνικής πρωτοβουλίας που συμμετέχουν στο διεθνές εγχείρημα αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας και προάσπισης των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων “Freedom Flotilla II - Stay Human”, τελικά δεν μπόρεσε να αποπλεύσει από το λιμάνι του Ηρακλείου και να συναντήσει το γαλλικό σκάφος “Dignité / Al Karama” στην πορεία προς τη Γάζα. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να ξεπεραστούν τα πρωτοφανή εμπόδια που η ισραηλινή, η ελληνική και οι άλλες πρόθυμες πλευρές επινόησαν, βρίσκεται πάντοτε μπλοκαρισμένο στο κρητικό λιμάνι, αφού και η δεύτερη σημαία που απέκτησε, του αφαιρέθηκε μετά από λίγες ώρες...

Το δελτίο τύπου της συνέντευξης:

«Φαίνεται ότι τα σαμποτάζ, τα γραφειοκρατικά προσκώματα, η υπουργική απαγόρευση, δεν επαρκούν για να σταματήσουν όλα τα σκάφη του "Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ - Ας παραμείνουμε άνθρωποι". Μετά την σύλληψη, κράτηση, ταλαιπωρία, παραπομπή σε δίκη και τελικά αθώωση του Αμερικανού καπετάνιου John Klusmire, ο Θοδωρής Μπούκας, ο Έλληνας καπετάνιος του σκάφους "Juliano", έλαβε δύο κλήσεις σε απολογία από το Λιμεναρχείο Χανίων για δύο "παραπτώματα" (για μη απάντηση στο VHF και για "παρακώλυση" της ευταξίας του παλαιού λιμανιού των Χανίων) και μια τρίτη κλήση για μαρτυρική κατάθεση (επίσης για μη απάντηση στo VHF σε άλλη εξώφθαλμα ανυπόστατη περίσταση) η οποία μπορεί να μετατραπεί σε κατηγορητήριο.

Ο Λιμενάρχης Χανίων κ. Δασκαλάκης, συμμορφούμενος προς τους πολιτικούς εντολείς του, έχει το θράσος να εγκαλεί τον καπετάνιο του "Juliano" με παντελώς ανυπόστατες και κατασκευασμένες κατηγορίες, που διαψεύδονται από μαρτυρίες, φωτογραφίες και καταγεγραμμένες στο VHF συνομιλίες του σκάφους με το Λιμεναρχείο Χανίων. Εμείς δεν πρόκειται να ασχοληθούμε μαζί του, είναι όμως υπόλογος απέναντι στον χανιώτικο λαό που στήριξε ένθερμα και συνεχίζει να στηρίζει, τόσο την αποστολή, όσο και την παλαιστινιακή υπόθεση.

Είναι προφανές ότι οι διοικητικές προκαταρκτικές ενέργειες κατά του Θοδωρή Μπούκα, καθώς και η προσπάθεια να στηθεί κατηγορητήριο εναντίον του, αποτελούν μια ακόμη μεθόδευση υπονόμευσης της αποστολής, αφού στην περίπτωση δυνατότητας συνέχισης του ταξιδιού του "Juliano" και εκκρεμούσης της διοικητικής ενέργειας, ο Θ. Μπούκας δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να βρίσκεται στο πηδάλιο του σκάφους. Ταυτόχρονα αποτελεί μέρος του σαφούς σχεδίου κατατρομοκράτισης των καπετάνιων ενόψει των επόμενων αποστολών αλληλεγγύης στη Γάζα.

Τέλος πρόκειται για μια εκδικητική τακτική των ελληνικών αρχών -για λογαριασμό των ισραηλινών-, για μια προσπάθεια πρόκλησης επαγγελματικής ζημιάς ενάντια στους καπετάνιους που στο παρελθόν συμμετείχαν σε αποστολές αλληλεγγύης κρατώντας μια στάση αξιοπρέπειας και ευθύνης. Ο Θοδωρής Μπούκας, ο καπετάνιος του σκάφους "Σφενδόνη" στην περσινή αποστολή, είχε τραυματιστεί από τους Ισραηλινούς κομάντος στην προσπάθειά του να συνεχίσει να διευθύνει με ασφάλεια το σκάφος την ώρα της επίθεσης, ενώ είχε καταθέσει τα όσα είχε υποστεί στην αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Ας μην περνάει από το μυαλό ορισμένων να κινηθούν κατά του Θοδωρή Μπούκα. Ο καπετάνιος του "Juliano" δεν είναι μόνος του. Στεκόμαστε στο πλευρό του και θα απαντήσουμε σε κάθε προσπάθεια πιθανής δίωξής του. Ας μην το τολμήσουν! Είμαστε όλοι καπετάνιοι του "Juliano"! Οι 11 συνεπιβαίνοντες μαζί του στη θάλασσα και δεκάδες χιλιάδες άλλοι στην ξηρά!
»

Οι 11 συνεπιβαίνοντες με το Θοδωρή Μπούκα στο "Juliano":
Jabar Amin
Maria Pia Boethius
Leo Gabriel
Stellan Vinthagen
Ναϊμ Ελγαντούρ
Aνθή Καραγγελή
Γιώργος Καρατζάς
Ορέστης Κολοκούρης
Γιάννης Μπουλέρος
Τάκης Πολίτης
Λουκάς Σταμέλλος»

Dignite-Al Karama: Στη Γάζα εντός 24 ωρών

Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες 12 ώρες το  Dignite-Al Karama πλέει σε διεθνή ύδατα με προορισμό τη Γάζα. Θα προσεγγίσει τις Παλαιστινιακές ακτές τις επόμενες 24 ώρες.

Το Dignite-Al Karama, το οποίο αναχώρησε από τη Γαλλία στις 25 Ιουνίου, είναι το ένα από τα δύο πλοία της καμπάνιας "Ένα Γαλλικό Καράβι για τη Γάζα" και αυτή τη στιγμή πλέει προς τη Γάζα. Αποτελεί δε τον εκπρόσωπο του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ, του οποίου τα υπόλοιπα πλοία δεν μπόρεσαν να αποπλεύσουν για τη Γάζα εξαιτίας των αποφάσεων της Ελληνικής κυβέρνησης, που με τη σειρά της ικανοποίησε τα ρητά αιτήματα του Ισραήλ. Δύο καράβια υπέστησαν δολιοφθορές. Οι επιβάτες του Dignite-Al Karama κατόρθωσαν να ξεφύγουν του Ελληνικού ναυτικού αποκλεισμού στις 5 Ιουλίου. Στο πλοίο επιβαίνουν μέλη από τις διάφορες εθνικές πρωτοβουλίες, εκπροσωπώντας τη συμμαχία του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ.

Αυτό "μικρό" πλοίο, αντιποσωπεύει την αποφασιστικότητα του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας και να στηρίξει τα 1,6εκ Παλαιστίνιους που ζουν φυλακισμένοι από το 2007. Ο πρώτος Στόλος της Ελευθερίας είχε αναγκάσει την Ισραηλινή κυβέρνηση να ανακοινώσει χαλάρωση του αποκλεισμού. Ωστόσο στην πραγματικότητα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Διεθνείς Οργανισμοί επισημαίνουν πως τίποτα δεν έχει αλλάξει. Το "άνοιγμα του περάσματος στη Ράφα" με την Αίγυπτο ουσιαστικά εξυπηρετεί μόλις 500 άτομα την ημέρα και όχι τη μετακίνηση αγαθών.

Η παρουσία του Dignite-Al Karama στην θάλασσα αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση του Ισραήλ, που με τη βία και τον εξαναγκασμό επιδιώκει τη διαιώνιση του παράνομου και εγκληματικού αποκλεισμού και να φιμώσει τα κινήματα της κοινωνίας των πολιτών ανά τον κόσμο. Όσο οι Παλαιστίνιοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα ελευθερης μετακίνησης και ανταλλαγής προϊόντων, ιδιαίτερα μεταξύ Γάζας και Δυτικής Όχθης, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας και τις μη βίαιες ενέργειες μας με σκοπό την άρση του αποκλεισμού της Γάζας.


Σε άλλη ανακοίνωση της πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα» αναφέρεται:

«Η γαλλική "Αξιοπρέπεια" βρίσκεται στα διεθνή ύδατα. Έχει φύγει, αφήστε την να περάσει!

Σάββατο 16 Ιουλίου, το γαλλικό πλοίο "Αξιοπρέπεια" (Dignite al-Karama) υπερτέρησε τελικά των χιλίων εμποδίων και προσκομμάτων που προέβαλαν οι ελληνικές αρχές. Αναχώρησε από το λιμάνι του Καστελόριζου και τελικά έφτασε στα διεθνή ύδατα. Επί του σκάφους, εκτός από τους Γάλλους ακτιβιστές, επιβαίνει αντιπροσωπεία που εκπροσωπεί όλες τις διεθνείς καμπάνιες του Στολίσκου της Ελευθερίας "Παραμένοντας Άνθρωποι».

Έχοντας αποπλεύσει από λιμάνι της Κορσικής, και φέροντας τη γαλλική σημαία, η "Αξιοπρέπεια" είναι το μόνο σκάφος που μπόρεσε να απαλλαγεί από την απαγόρευση απόπλου που αποφάσισαν να εφαρμόσουν οι ελληνικές αρχές μετά από απαίτηση της ισραηλινής κυβέρνησης. Η πρωτοβουλία «Ένα γαλλικό καράβι για τη Γάζα" απεφάσισε, λοιπόν, να γίνει η φωνή ολόκληρου του Στόλου, για να καταγγείλει και να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, να απαιτήσει την οριστική κατάργησή του και να φέρει στους Παλαιστίνιους μήνυμα αλληλεγγύης.  Η συνέχεια έπεται...


Επί του πλοίου «Dignite-Al Karama» βρίσκονται (με αλφαβητική σειρά):
1. Stephane Corriveau (Καναδική Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα)
2. Dror Feiler (Σουηδική πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα και Πρόεδρος των Ευρωπαίων Εβραίων για μια Δίκαιη Ειρήνη, συνθέτης - μουσικός)
3. Hilaιre Folacci (Ναύτης)
4. Jerome Gleizes (Ευρωπαίοι Πράσινοι Οικολόγοι)
5. Jacqueline Le Corre (γιατρός, Κολλεκτίβα 14 Υποστήριξης προς τον παλαιστινιακό λαό, Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα -PCF),
6. Jean Claude Lefort (επίτιμο μέλος του γαλλικού Κοινοβουλίου),
7. Jo Leguen (Navigator),
8.  Claude Leostic (Εκπρόσωπος Πρωτοβουλίας Ένα γαλλικό καράβι για τη Γάζα και Σύλλογος Γαλλία /Παλαιστίνη/ Αλληλεγγύη - AFPS) .
9. Yamin Μakri (Kολλεκτίβα 69 Yποστήριξης του Παλαιστινιακού λαού),
10. Omeyya Naoufel Seddik (Τυνησιακή Ομοσπονδία για την ιδιότητα του πολίτη και στις δύο πλευρές της Μεσογείου- FTCR, πολιτικός επιστήμονας),
11. Βαγγέλης Πισσίας ( Συντονιστής, Ελληνικής Πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα, καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας)
12. Τhomas Sommer - Houdeville (Εκπρόσωπος πρωτοβουλίας Ένα Γαλλικό καράβι για τη Γάζα -  Διεθνής Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Παλαιστινιακού λαού - CCIPPP,  ερευνητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής-IFPO),
13. Yannick Voisin (καπετάνιος).
14. Derradji Ayyash, δημοσιογράφος  του Al Jazeera.
15. Stephane Guida, εικονολήπτης για το Al Jazeera.
16. Amira Haas, ισραηλινή δημοσιογράφος στην εφημερίδα Haaretz.

Όλο το υλικό της ενημέρωσης προέρχεται από τον ιστότοπο της Ελληνικής Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» http://www.shiptogaza.gr