Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Αναστολή της απεργίας πείνας μετά από ικανοποιήση μέρους των αιτημάτων

Μετά από 44 μέρες και μετά από τη συνάντηση με τους υπουργούς Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή και της υφυπουργού Εργασίας, Άννας Νταλάρα, η συνέλευση των μεταναστών απεργών στο κτίριο της ΓΣΕΕ, αποφάσισε την αναστολή της απεργίας πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η πρόταση του Υπουργείου Εργασίας που έγινε δεκτή και θα ισχύει όχι μόνο για τους απεργούς αλλά για όλους τους μετανάστες προβλέπει «καθεστώς ανοχής» χωρίς χρονικό περιορισμό και εξέταση κατά περίπτωση ανά εξάμηνο, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα να ταξιδεύουν στην πατρίδα τους αν συντρέχει ανθρωπιστική ανάγκη.
Παράλληλα, προβλέπεται νομιμοποίηση για όσους βρίσκονται στην Ελλάδα για πάνω από 8 χρόνια αλλά η παραμονή θα πρέπει να βεβαιώνεται με λογαριασμούς ΔΕΚΟ και ενοικιαστήρια συμβόλαια, που σπάνια υπάρχουν. Προβλέπεται επίσης η μείωση του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων για την παραμονή των μεταναστών στη χώρα από 200 σε 120.

Ο Αμπντούλ Χατζί, εκπρόσωπος των απεργών πείνας, δήλωσε ότι η απεργία πλέον σταματά, καθώς εξασφαλίστηκε καθεστώς ανοχής με δυνατότητα ανανέωσης, ταξιδιωτικά έγγραφα και η δυνατότητα με οκτώ χρόνια εργασίας στην Ελλάδα να καταθέσουν αίτηση για άδεια παραμονής, όσοι τηρούν αυτή την προϋπόθεση, που όπως είπε, είναι και οι περισσότεροι από τους 300. «Η νίκη μας είναι νίκη για όλη την εργατική τάξη και ευχαριστούμε θερμά την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύη και όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ιδιαίτερα τους γιατρούς, που μας παρακολουθούσαν σε 24ωρη βάση».

Στην αποψινή ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας με επικεφαλίδα «Η δικαίωση των 300 μεταναστών, ελπίδα για όλη την κοινωνία» αναφέρεται ότι «η σημερινή απόφαση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει μέρος των αιτημάτων των 300 μεταναστών απεργών πείνας, απέδειξε ότι ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δίνεται. Επίσης, έδειξε σε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες ότι η κυβέρνηση του Μνημονίου δεν είναι ανίκητη. Το άκαμπτο αγωνιστικό φρόνημα και πλατιά κοινωνική αλληλεγγύη μπορούν να φέρουν χειροπιαστά αποτελέσματα».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται τέλος ότι «θα χρειαστούν μακροχρόνιοι σκληροί αγώνες για να αρθεί το απαρτχάιντ σε βάρος των ξένων εργατών που ζουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ωστόσο, δεν πρέπει να χωρεί αμφιβολία ότι η αυταπάρνηση των 300 άνοιξε έναν καινούργιο δρόμο ελπίδας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι (και ήταν πολλοί…) στήριξαν αυτόν το δύσκολο αγώνα από τη Νομική έως τα νοσοκομεία. Μα πάνω απ’ όλα, θα θέλαμε να χαιρετίσουμε με σεβασμό τους 300 αγωνιστές για τους οποίους μπορεί να περηφανεύεται όλη η εργατική τάξη».

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του tvxs.gr με ένα φλιτζάνι τσάι με μέλι σταμάτησαν την απεργία πείνας οι 50 μετανάστες στη Θεσσαλονίκη. H Σεραφία Καλαμίτσου, μία από τους εθελοντές γιατρούς που τους παρακολουθούν, ανέφερε ότι η διαδικασία επανασίτισής τους είναι ιδιαίτερα δύσκολη και πρέπει να γίνει σταδιακά. Σημειώνεται ότι 18 από τους 50 συνολικά απεργούς πείνας στη Θεσσαλονίκη έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται σε 5 διαφορετικά νοσοκομεία της πόλης. «Είμαστε ελεύθεροι τώρα» δήλωσε χαρούμενος ο Γάνι από το Φόρουμ μεταναστών Κρήτης, προσθέτοντας ότι οι μετανάστες θα παραμείνουν για περίπου μία βδομάδα ακόμα στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου, προκειμένου να αισθανθούν καλύτερα και να οργανώσουν το ταξίδι της επιστροφής.

Μετά το πέρας των συνομιλιών, λίγο πριν την απόφαση των μεταναστών να αναστείλουν την απεργία πείνας ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Προχωρήσαμε στην τελική διευκρίνιση όλων όσων συζητήθηκαν την περασμένη Παρασκευή και όσων δημόσια έχουμε διατυπώσει, ως κυβέρνηση, από την αρχή της απεργίας πείνας με την κατάληψη της Νομικής. Εξηγήσαμε στους απεργούς πείνας ότι έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας, καθώς και ότι έχει εξαντληθεί η φέρουσα ικανότητα της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας μας για να δεχθεί επιπλέον αριθμό μεταναστών».

Ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε ότι «Για την κυβέρνηση η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη και αδιαπραγμάτευτη και αυτό το ξεκαθαρίσαμε από την περασμένη Παρασκευή. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε κάθε έναν απεργό πείνας, που έχει ανάγκη να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Δεν πρέπει να θρηνήσουμε θύματα».

Η Υφυπουργός Υγείας, Άννα Νταλάρα, σημείωσε: «Μέλημά μας ήταν η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, με παράλληλη εφαρμογή των νόμων. Προτείναμε λύση ασφάλειας για όλους τους πολίτες, Έλληνες και ξένους, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αναστολή απομάκρυνσης, τη δυνατότητα ανανέωσης του καθεστώτος ανοχής, τη δυνατότητα μετακίνησης, τη μείωση των ενσήμων, στην οποία ήδη έχει προχωρήσει το υπουργείο μας, καθώς και ρυθμίσεις για όσους έχουν εκπέσει της νομιμότητας».

Πηγές:
www.tvxs.gr
http://hungerstrike300.espivblogs.net