Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011: 32η μέρα απεργίας πείνας

Χθες 24/2, στην 32η μέρα της απεργίας πείνας, το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης ανακοίνωσε ότι ο εισαγγελέας εφετών προχώρησε στην άσκηση δίωξης απέναντι σε οκτώ μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης για ηθική αυτουργία σε παραβίαση οικιακής ειρήνης και για ηθική αυτουργία σε διακεκριμένες φθορές και στους ίδιους τους 300 απεργούς πείνας για διατάραξη οικιακής ειρήνης και για πρόκληση διακεκριμένων φθορών.


Σύμφωνα με το δελτίο τύπου «όλες οι κατηγορίες αφορούν την είσοδο στο κτήριο της Νομικής, δηλαδή την πρώτη ουσιαστική πολιτική απόπειρα που έγινε μετά το '73 για αξιοποίηση του θεσμού του πανεπιστημιακού ασύλου στην κατεύθυνση της ελεύθερης έκφρασης κοινωνικών αιτημάτων. Η κυβέρνηση προσπάθησε να αποδείξει ότι αυτό που την ενδιαφέρει δεν είναι η απόδοση της δικαιοσύνης, αλλά η επίδειξη ισχύος απέναντι στους ανίσχυρους μετανάστες απεργούς πείνας και σ' αυτούς που τόλμησαν να τους συμπαρασταθούν και να δείξουν αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα τους.

Το Φόρουμ θεωρεί ότι πρόκειται, ουσιαστικά, για «ποινικοποίηση του δικαιώματος της άσκησης απεργίας πείνας σε δημόσιο χώρο, χωρίς ιστορικό προηγούμενο στην Ευρώπη του 20ου αιώνα. Η άσκηση εισαγγελικής δίωξης με τέτοιο σαθρό κατηγορητήριο σε ανθρώπους που βρίσκονται μια ανάσα πριν το θάνατο, εκθέτει ανεπανόρθωτα το ήθος και την αίσθηση δημοκρατικότητας αυτής της κυβέρνησης, που φαίνεται να φιλοδοξεί να γραφτεί στην ιστορία, ανάμεσα στα άλλα, και για την απουσία στοιχειώδους ανθρώπινης ευαισθησίας και την έλλειψη προπαιδείας σε θέματα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το Φόρουμ επισημαίνει επίσης ότι «οι διώξεις γίνονται παρά το ότι το κτήριο της Νομικής παραδόθηκε χωρίς να έχει γίνει καμιά φθορά, και παρά το ότι οι μετανάστες μπήκαν στο κτήριο ως φιλοξενούμενοι και όχι ως καταληψίες, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής. Παράλληλα, ο κύριος Ραγκούσης αρνείται πεισματικά να δώσει λύση στο πρόβλημα των απεργών, αποφεύγοντας να αγγίξει την ουσία του, και κινδυνολογώντας εκμεταλλευόμενος την επικαιρότητα χωρών της Βόρειας Αφρικής».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Από την πλευρά μας εμμένουμε στην αλληλέγγυα στάση μας απέναντι στους απεργούς πείνας, που αψηφούν τις επιταγές της αυτοσυντήρησης, και έχουν το θάρρος να κοιτούν κατάματα πια το θάνατο, για να μας διδάξουν τι σημαίνει αυτοθυσία, ελευθερία και αξιοπρέπεια». 

13 απεργοί πείνας σε προκωματώδη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε. Ή θα πάρουμε άδειες παραμονής ή θα πεθάνουμε αφού έτσι κι αλλιώς, πεθαίνουμε κάθε μέρα». Τα λόγια ανήκουν στον 29χρονο Τζεγουέτ, μετανάστη απεργό πείνας ο οποίος διανύει την 32η απεργία πείνας.

Σε συνέντευξη τύπου, ο Στρατής Πλωμαρίτης, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και μέλος της ομάδας ιατρών που παρακολουθούν την υγεία των 50 απεργών στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου, έκανε λόγο για μη αναστρέψιμες βλάβες πλέον στην υγεία των απεργών πείνας. «Κινδυνεύουν να καταστραφούν εντελώς τα νεφρά και να υποστούν σημαντικές βλάβες το συκώτι, η καρδιά και το νευρικό τους σύστημα» πρόσθεσε. Μέχρι στιγμής, 13 απεργοί πείνας έχουν μεταφερθεί σε προκωματώδη κατάσταση σε εφημερεύοντα νοσοκομεία εκ των οποίων οι 5 απ' αυτούς παραμένουν για νοσηλεία.

Ο κ. Πλωμαρίτης κατήγγειλε τον διευθυντή της Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου ΄Αγιος Δημήτριος γιατί υπέβαλε τους ασθενείς «σε μαρτύριο» , όπως το χαρακτήρισε, αφού έδωσε εντολή να τους φέρουν δίσκο με φαγητό και να τον αφήσουν μπροστά τους για μισή ώρα. «Θα τον καταγγείλουμε στο πειθαρχικό του Ιατρικού Συλλόγου ζητώντας την αφαίρεση της αδείας του» τόνισε.