Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Συνάντηση με τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010 εννεαμελής αντιπροσωπεία των μη κυβερνητικών οργανώσεων της Διεθνούς Αμνηστίας και της Ένωσης Πολιτών κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας νομού Ηρακλείου, μετά από αίτημά της, έγινε δεκτή από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Καρούτζο.
Κατά τη συνάντηση η αντιπροσωπεία εξέθεσε τις ανησυχίες της για τα αυξανόμενα φαινόμενα ρατσιστικών και ξενοφοβικών συμπεριφορών, που παρατηρούνται στην περιφέρεια Κρήτης. Γεγονότα όπως οι επιθέσεις και οι εμπρησμοί κατά του Στεκιού Μεταναστών, της Εβραϊκής Συναγωγής και τους επανειλημμένους ξυλοδαρμούς αλλοδαπών στα Χανιά και το ανεξιχνίαστο έγκλημα κατά των δύο αλλοδαπών στην περιοχή Γιόφυρου στο Ηράκλειο, τους αστυνομικούς ελέγχους μεταναστών σε σχολεία, όπως στο Τυμπάκι τέθηκαν υπόψη του κ. Γενικού Γραμματέα.
Ζητήθηκε επίσης να ληφθεί μέριμνα για την ανθρώπινη υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στην περιφέρεια Κρήτης και βελτίωση των συνθηκών κράτησης και διαβίωσης των κρατουμένων αλλοδαπών (π.χ. δικαίωμα προαυλισμού).

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το θέμα των αγωγών της Δ.Ε.Υ.Α.Η. κατά δώδεκα τσιγγάνων του καταυλισμού της Νέας Αλικαρνασσού από τους οποίους ζητείται συνολικά το ποσό των εξακοσίων πενήντα χιλιάδων (650.000) ευρώ.

Ο Γενικός Γραμματέας άκουσε με ενδιαφέρον την αντιπροσωπεία και εξέφρασε την επιθυμία να συνεχιστεί και στο μέλλον η επαφή με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ένωση Πολιτών κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας