Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ;

(ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ: Δημόσια ερώτηση του κ. Γ. Παπανδρέου,  πριν από τις εκλογές στις 4-10-2009)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟ

Στο μέσο της οικονομικής κρίσης συμβαίνουν στην πόλη μας απίστευτα πράγματα.
Στις 2-12-2009 δικάστηκε αγωγή της ΔΕΥΑΗ κατά 6 Τσιγγάνων του καταυλισμού Ν. Αλικαρνασσού. Η ΔΕΥΑΗ διεκδικεί από τον καθένα ένα ποσό κυμαινόμενο από 30.000 – 60.000 ΕΥΡΩ για καθυστερούμενα τέλη ύδρευσης. Η υπόθεση εκδικάστηκε ερήμην των κατηγορουμένων και αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου.
 Στις 7-12-2009 δικάστηκε ανάλογη αγωγή της ΔΕΥΑΗ κατά άλλων 3 Τσιγγάνων και για ποσά αντίστοιχα με τα προηγούμενα. Οι εναγόμενοι ζήτησαν και πήραν αναβολή για τον Δεκέμβριο του 2010.
Στις 10-2-2010 έχει προσδιορισθεί δικάσιμος για παρόμοια αγωγή κατά τριών άλλων Τσιγγάνων.
Συνολικό ποσό διεκδικούμενο από την ΔΕΥΑΗ ~650.000 ΕΥΡΩ!

Ιστορικό.

Ο καταυλισμός Τσιγγάνων της Ν. Αλικαρνασσού, είναι ένας από τους 70 καταγεγραμμένους καταυλισμούς Τσιγγάνων στην Ελλάδα. Εμπίπτει στις διατάξεις της Υγειονομικής Διάταξης Α5/696/1983.
Σύμφωνα με την διάταξη αυτή η Νομαρχία είναι υπεύθυνη για την διαχείριση του καταυλισμού και φυσικά για την χορήγηση πόσιμου νερού.
Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανένα από τα απαραίτητα έργα υποδομών που προέβλεπε η παραπάνω Υ.Δ. Η δικαιολογία ήταν ότι ο καταυλισμός επρόκειτο να μετεγκατασταθεί, με το αιτιολογικό ότι δεν τον ήθελε ο Δήμος Ν. Αλικαρνασσού εντός των διοικητικών ορίων του.
Μέχρι το 1997 η υδροδότηση του καταυλισμού γινόταν με βυτία ιδιωτών, τα οποία προσέφεραν νερό αμφιβόλου ποιότητας. Αποτέλεσμα τα μισά παιδιά του καταυλισμού να πάσχουν από ηπατίτιδα. Εκείνη την εποχή παρατηρήθηκε και ένα κρούσμα πολιομυελίτιδας σε ένα παιδάκι του καταυλισμού.
Στις 5-7-1997 ο νεοσύστατος σύλλογος Τσιγγάνων «Η ΕΛΠΙΔΑ», απηύθυνε αίτημα προς την ΔΕΥΑΗ ζητώντας να υδροδοτηθούν «έστω και προσωρινά καταβάλλοντες το σχετικό τίμημα και να πάρουμε υδρομετρητή στο όνομά μας».
Η ΔΕΥΑΗ αντί να χορηγήσει υδρόμετρα σε όλους όσους ζητούσαν, αποφάσισε να χορηγήσει μόνο 12 παροχές, στο όνομα συγκεκριμένων ατόμων, από τα οποία έπρεπε να υδρεύονται όλοι οι κάτοικοι του καταυλισμού. Τα χρήματα για τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΗ θα τα συγκέντρωναν οι Τσιγγάνοι στο όνομα των οποίων μπήκαν οι υδρομετρητές.
Μετά την εγκατάσταση των υδρομετρητών ελάχιστοι λογαριασμοί πληρώθηκαν και μέχρι σήμερα οι παροχές λειτουργούν ουσιαστικά ως κοινόχρηστες. Η ΔΕΥΑΗ συνέχισε την υδροδότηση χρεώνοντας τους λογαριασμούς στα συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα, παρόλο που τα ποσά έγιναν υπέρογκα.
Σήμερα η ΔΕΥΑΗ απαιτεί 650.000 ΕΥΡΩ από 12 Τσιγγάνους και είναι βέβαιο ότι και αν ακόμη καταδικαστούν τελεσίδικα είναι αδύνατον να τα εισπράξει. Ήδη ο ένας εξ αυτών απεβίωσε.

Ερωτήματα προς ΔΕΥΑΗ.

Δεδομένου ότι πρόκειται για ποσό ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, εύλογη είναι η ανησυχία για το είδος της διαχείρισης που κάνει η Δημοσίου ενδιαφέροντος αυτή εταιρεία. Συγκεκριμένα γεννώνται τα παρακάτω ερωτήματα:
1. Τα οφειλόμενα 650.000 ΕΥΡΩ φαίνονται στους ετήσιους ισολογισμούς της ΔΕΥΑΗ;
2. Γιατί δεν διέκοψε την υδροδότηση όταν τα ποσά ήταν μικρά και θα μπορούσαν να εισπραχθούν;
3. Γιατί δεν ήρθε έγκαιρα σε συνεννόηση με την Ν. Α. Ηρακλείου ή άλλη Δημόσια Αρχή (π.χ. τον Δήμο Ν. Αλικαρνασσού) ώστε να διευθετηθεί το θέμα;
4. Υπάρχουν άλλα φυσικά πρόσωπα που οφείλουν στην επιχείρηση ποσά άνω των 30.000 ΕΥΡΩ;

Ερωτήματα προς κάθε αρμόδια Δικαστική Αρχή.

1. Γιατί κάνει σήμερα τις αγωγές η ΔΕΥΑΗ όταν είναι βέβαιο ότι δεν θα εισπραχθούν ποτέ αυτά τα ποσά; Υπάρχει θέμα παράβασης καθήκοντος από τους αρμόδιους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΗ και τους εκάστοτε πολιτικούς προϊστάμενους, διότι δεν διέκοψαν έγκαιρα τις παροχές υδροδότησης, με σκοπό να ωφελήσουν τους Τσιγγάνους ή άλλα τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα;
2. Εάν οι παροχές υδροδότησης χορηγήθηκαν από τη ΔΕΥΑΗ προς τα συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα, με την υποχρέωση να δίνουν νερό σε όλο τον καταυλισμό και να εισπράττουν από αυτούς το αντίτιμο, αποτελεί αυτό νόμιμη σύμβαση ή συνιστά απιστία περί την Υπηρεσία;
3. Είναι καταχρηστικές οι αγωγές της ΔΕΥΑΗ προς τα συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα την στιγμή που εν γνώσει της, η κατανάλωση θα γινόταν από το σύνολο των διαμενόντων στον καταυλισμό;
4. Η επί 12 έτη συνέχιση της υδροδότησης του καταυλισμού, ενώ δεν πληρωνόταν οι λογαριασμοί, δεν δίνει την εντύπωση, στον «ευάλωτο» όπως τον χαρακτηρίζει η πολιτεία Τσιγγάνο, ότι πρόκειται για «πολιτική απόφαση» και ότι νομίμως παίρνει το πρωτεύον αγαθό του νερού δωρεάν;

Ερωτήματα προς τον κ. Κουράκη, Δήμαρχο Ηρακλείου και τις Δημοτικές παρατάξεις Ηρακλείου.

1. Υπήρξε «πολιτική απόφαση» να χορηγηθεί το νερό στον καταυλισμό, κάτω από ποιες συνθήκες και κάτω από ποιους όρους;
2. Σε περίπτωση καταφατικής απάντησης, από ποιο όργανο πάρθηκε η «πολιτική απόφαση» και ποιες είναι οι ευθύνες των προσώπων που συνέβαλαν στην ζημιά της ΔΕΥΑΗ;
3. Εάν υπήρξε «πολιτική απόφαση» γιατί όψιμα η ΔΕΥΑΗ στρέφεται κατά των Τσιγγάνων, οι οποίοι εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι παγιδεύτηκαν και δεν στρέφεται κατά των προσώπων που πήραν την «πολιτική απόφαση» και επί 12 έτη την εφάρμοζαν;
4. Γίνεται έλεγχος από την δημοτική αρχή στα οικονομικά της ΔΕΥΑΗ; Ήταν σε γνώση του Δημοτικού Συμβουλίου το τεράστιο οικονομικό άνοιγμα της ΔΕΥΑΗ;

Που πάνε τα λεφτά των δημοτών του Ηρακλείου;

Σε καιρό οικονομικής κρίσης που καλείται ο ελληνικός να αναλάβει τις συνέπειές της, εμφανίζεται στην πόλη μας μια δημοσίου ενδιαφέροντος εταιρεία, να έχει ζημία ιδιαιτέρου μεγάλου ποσού, από κακοδιαχείριση ή άλλη ποινικά κολάσιμη αιτία.
Σήμερα εμφανίζεται η αναζήτηση των υπαιτίων να γίνεται μόνο προς την κατεύθυνση των Τσιγγάνων δηλαδή των πλέον αδυνάτων από τους εμπλεκομένους.
Οι συνεργοί και υπεύθυνοι στο Δήμο και την ΔΕΥΑΗ μένουν στο απυρόβλητο.

Η Ένωση Πολιτών ζητά την επιβολή της νομιμότητας προς κάθε κατεύθυνση. Επιλεκτική εφαρμογή του νόμου παραβιάζει την αρχή της ισοπολιτείας δηλαδή της ίδιας της Δημοκρατίας.
Ζητάμε η περίπτωση αυτή να διερευνηθεί πλήρως και προς κάθε κατεύθυνση.

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ